Bajta T'k prajijo Kolumna Delavci v primežu kapitalistov

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Zelena Bajta: TEŠ 6 je potrebno zavrniti iz pravih razlogov
Dejan Savić, Greenpeace | Četrtek, 03 November 2011
Dejan Savić
"Na drugem koncu Evrope je nova danska vlada z žensko predsednico vlade na čelu ta teden objavila koalicijski program, v katerem je zapisano, da bo Danska do leta 2050 prešla na 100% obnovljive vire energije."
Delavci v primežu kapitalistov PDF natisni E-pošta
Prispeval Petra Lesjak Tušek, Večer   
Četrtek, 19 Februar 2009 16:56
Petra Lesjak Tušek - Delavci v primežu kapitalistovPotem ko se je koroško gospodarstvo po množičnih odpuščanjih v devetdesetih postavilo na noge in se je že zdelo čedalje trdnejše, tokratna gospodarska kriza znova neusmiljeno spodjeda njegove temelje. Prvi člen verige, ki v svoje spone vklepa vse več delavcev, so izvozno usmerjena podjetja, vezana na svetovno avtomobilsko industrijo, ki jo je recesija prizadela najprej in v največji meri

Če je izvozna naravnanost družb z najvišjimi prihodki v regiji, ki zaposlujejo znatni del koroškega delavstva, še nedavno veljala za konkurenčno prednost, se je tako rekoč čez noč, vsaj v svojem slovenjgraškem avtomobilskem jedru, prelevila v največjo slabost. Salto mortale bodo tudi zdaj, kot v času množičnih železarskih in rudniških odpuščanj, najbolj občutili delavci. Že zdaj se jih vse več z zgolj minimalnimi plačami iz meseca v mesec bori za vsakdanje preživetje svojih družin. Zato so pričakovanja izgube delovnega mesta resnično nepojmljiva. Izpostavljati delavsko nezmnožnost plačevanja kreditov in položnic danes ni (več) nikakršna demagogija, še manj patetično pretiravanje, ki bi ga morebiti kdo lahko prepoznal v izpostavljanju socialne plati krize. Nasprotno, to je čedalje bolj kruta, brezizhodna realnost proletarskih družin, ki so tiho in povsem nemočni soočeni z radikalnimi ukrepi kapitalistov, ki “najučinkoviteje“ (o)klestijo stroške prav na delavskih plečih.

Potem ko je slovenjgraški Johnson Controls oznanil, da namerava do poletja odpustiti 130 od 640 redno zaposlenih delavcev, zdaj zlasti šivilje v Preventu z vse večjo negotovostjo zrejo v prihodnost. Tudi delavci s pogodbami za nedoločen čas, ki so bili v primerjavi z zaposlenimi za določen čas, ki so jim v večji meri že prekinili pogodbe, bolj zaščiteni, izgubljajo svoje prejšnje (navidezne) prednosti. Zanje vse bolj verjetni črni scenarij, po katerem bi samo iz Preventa utegnili postaviti na cesto tudi do 400 šivilj, snujejo lastniki, ki so še v bližnji preteklosti tako rekoč brezmejno in vsevprek grabežljivo kupovali podjetja, ki so jih pač v nekem trenutku zamikala. Neverjetna je lahkotnost, s katero so sprejemali tveganja ob gradnji imperija Prevent, ki zdaj postopno in neslavno propada.

Ugotovitev predsednice sindikata SKEI Slovenije Lidije Jerkič, izrečena ob predstavitvi gospodarskih razmer v podjetjih (za zdaj) manj prizadete kovinske industrije na Koroškem, da za gospodarsko krizo niso krivi delavci, ampak kapital in njegova pogoltnost, še kako velja. Sindikati sicer skušajo odigrati svojo vlogo, na katero so vsaj v nekaterih podjetjih že pozabili in jo morajo odkrivati znova, a, roko na srce: marsikje so povsem brez moči. Brezbrižnost uprave za sindikalna merila s prednostnimi socialnimi kriteriji, ki naj bi jih v Johnson Controls upoštevali pri odpuščanjih, a so jih gladko zavrnili, je dovolj zgovoren dokaz. Tudi pri pristanku na prisilni kolektivni dopust Preventov sindikat ni imel dosti manevrskega prostora. O tem, ali bodo mogli sprejeti tudi morebitni program presežnih delavcev, ne kaže izgubljati besed.

Delavci v strahu, da jim jutri ne bo več treba v tovarne, bolj ali manj podpisujejo večino papirjev, ki jim jih vsilijo uprave, čeprav lahko tudi s takšnimi podpisi tvegajo dolgoročno zaposlitev. Tako se v neizprosnem kapitalističnem primežu  vsak dan znajde vse več delavcev s poteptanimi pravicami in povsem izgubljenim dostojanstvom. 

 

*Petra Lesjak Tušek, novinarka Večera

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti