Bajta PR' NAS Osrednje novice Kako smo čistili na Koroškem?
Kako smo čistili na Koroškem? PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik, foto: Matej Golob   
Četrtek, 22 April 2010 14:07


Sobotna vseslovenska akcija čiščenja je za dosego istega cilja po ocenah organizatorja – društva Ekologi brez meja - združila kar 250 tisoč prostovoljcev, ki so skupaj nabrali preko 80.000 kubičnih metrov odpadkov oz. več kot 20.000 ton smeti. Akcija, ki se je zgledovala po estonski, je slednjo tako močno presegla tako z udeležbo kot s končnim izplenom, nadaljevala in celo razširila pa naj bi se tudi drugo leto. Hkrati z ostalimi aktivnostmi je v okviru akcije potekalo tudi popisovanje divjih odlagališč, katerih enotne evidence v Sloveniji do zdaj še ni bilo.

Čiščenje je seveda potekalo tudi po Koroškem, kjer so organizacijo na nivoju občin v svoje roke prevzela različna društva in posamezniki. Odziv je bil v večini občin zelo dober in pohvale si tako zaslužijo prav vsi, ki so kakorkoli prispevali k akciji.

Fotografija iz čiščenja divjega odlagališča na Ravnah

V Mestni občini Slovenj Gradec, kjer se je po podatkih, objavljenih na spletni strani akcije zbralo največ prostovoljcev (kar 4400), je za nemoten potek akcije skrbelo Turistično društvo SG. Ti so sicer v svojem sporočilu za medije zapisali malo drugačen podatek - v akciji naj bi prisostvovalo 16% občanov (2800), ti pa naj bi po ocenah zbrali okoli 400 kubičnih metrov odpadkov, ki so jih s pomočjo Komunale Slovenj Gradec tudi že odpeljali na deponijo.

S čiščenjem so tamkaj sicer pričeli že prejšnji vikend, ko so posamezniki pričeli z odstranjevanjem starih odlagališč v gozdovih, nadaljevali pa med tednom. V sredo so člani Društva invalidov Stari trg očistili del obrežja reke Suhodolnice, nekatere osnovne in srednje šole so opravile čiščenje okolice šol, športnih igrišč, mesta in učnih poti. Prav tako so svoje prispevali člani krajevnih odborov Rdečega križa.

V drugi najbolj naseljeni občini, Ravnah na Koroškem, se je na desetih zbirnih mestih zbralo 2457 prebivalcev. Številka, kot v vseh občinah, najverjetneje zajema tudi vse osnovno in srednješolce, ki so se akcije udeležili v soboto ali pa v tednu poprej, zbrana količina odpadkov pa žal ni znana. Tudi na Ravnah je največ prostovoljcev prišlo iz vrst različnih društev, med drugim smo na Javorniku čistili tudi člani uredništva Bajte, o čemer lahko več preberete v tem članku.

V sosednji občini na Prevaljah je čistilo 910 prostovoljcev, ki so skupaj nabrali okrog 100 kubičnih metrov odpadkov, izjemnih 500 kubičnih metrov pa je zbralo 450 aktivistov v Mežici. V Črni na Koroškem je čistilo 500 prostovoljcev, del dogajanja pa smo zabeležili tudi na Bajti. Utrinke iz čiščenja v Podpeci si oglejte na tem naslovu.

Čistili so tudi v Občini Mislinja, kjer je dobrih 16% prebivalcev (762) zbralo za 300 kubičnih metrov smeti, okrog 11% (1035) občanov pa je čistilo v Občini Dravograd, kjer so zabeležili izjemen volumen odpadkov – kar 970 kubičnih metrov.

V Občini Muta se je akciji pridružilo 540 krajanov, v sosednji Vuzenici pa 650. Na Muti so zbrali 70 kubikov odpadkov, medtem ko jim je v Vuzenici uspelo na deponijo spraviti kar 300 kubičnih metrov smeti. Skoraj tisoč Radeljčanov (974) je v okviru akcije pobralo za 200 kubičnih metrov odpadkov, enako uspešnih pa je bilo tudi 193 prostovoljcev v najmanj poseljeni koroški občini, Ribnici na Pohorju.

Največ odpadkov na Koroškem so preteklo soboto počistili prebivalci Občine Podvelka. Čistilo jih je 575, iz takšnih ali drugačnih divjih odlagališč pa so za zmeraj odstranili rekordnih 975 kubičnih metrov v naravo odvrženih smeti.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti