Bajta PR' NAS Osrednje novice Očistimo Slovenijo in Koroško v enem dnevu!
Očistimo Slovenijo in Koroško v enem dnevu! PDF natisni E-pošta
Prispeval Lucija Kac, foto: Pika Kofol   
Četrtek, 21 Januar 2010 13:06

Očistimo Slovenijo v enem dnevu!Člani društva Ekologi brez meja so napovedali največji okoljski projekt v zgodovini Slovenije in ga poimenovali: »Očistimo Slovenijo v enem dnevu!«. Projekt je nastal po zgledu estonske akcije »Let`s do it, Estonia!«, pri katerem se je 3. maja 2008 zbralo petdeset tisoč Estoncev (4 odstotki prebivalstva), ki so v petih urah zbrali 10.000 ton odpadkov. V običajnih okoliščinah bi država za to potrebovala tri leta in več kot 22 milijonov evrov.

Slovenija je posejana z okoli 50.000 divjimi odlagališči, na katerih se nabira vedno več odpadkov. Po ocenah je ilegalno odvrženih 400.000 ton odpadkov, njihova površina pa zajema 6 kvadratnih kilometrov oz. za lažjo predstavo, smeti bi pokrivale kar 10 % občine Ravne na Koroškem, v kolikor bi te smeti raztresli. Skoraj 20 % jih je nevarnih okolju, živalim in človeku. Mnoga pa se tudi nahajajo na vodovarstvenih območjih in onesnažujejo pitno podtalnico, kar pomeni, da morajo nujno biti odstranjena.

Projekt »Očistimo Slovenijo v enem dnevu!« je razdeljen na dva dela. Prvi predstavlja čiščenje divjih odlagališč, pri čemer bodo prostovoljci izdelali centralni digitalni register divjih odlagališč za vso državo. S tem bo nastala prva vseslovenska baza divjih odlagališč. Registrirana odlagališča bodo 17. aprila očiščena komunalnih odpadkov, gradbeni in nevarni odpadki bodo popisani, podatki o njih pa podani odgovornim institucijam. Drugi del projekta se osredotoča na čiščenje ulic, cest, okolic šol, vrtcev, stanovanjskih okolišev ter sprehajalnih in pohodniških poti in se bo prav tako izvedel 17. aprila letos.

Tako bodo okolice šol in vrtcev čistili otroci, pridružili pa se jim bodo občani, ki bodo pri projektu želeli sodelovati s fizično manj zahtevnim delom. Planinske poti bodo očistila planinska društva, obrežja rek ribiške družine, potapljači vode in jamarska društva brezna in jame.

Organizatorji zaupajo, da smo prebivalci Slovenije sposobni izpeljati tako velik in zahteven projekt. Cilj je tako združiti 200.000 ljudi in zbrati vsaj 20.000 ton komunalnih odpadkov. Gre za akcijo, ki je neprofitna, pristna državljanska akcija, ki ni povezana z nobeno politično stranko, posameznim podjetjem ali nevladno organizacijo. Projekt temelji na prostovoljnem delu posameznikov, pomembno pa je, da sodeluje čim večje število ljudi. K sodelovanju so vabljeni vsi slovenski vrtci, šole, fakultete, občine, zavodi, društva, okoljske institucije, podjetja, vlada in drugi.

Z ozaveščanjem in vzporednimi izobraževalnimi aktivnostmi (npr. predavanja, filmi) pa želijo organizatorji tudi dolgoročno prispevati k izboljšanju odnosa do ravnanja z odpadki in povečati stopnjo ločenega zbiranja le-teh. Ponuditi pa želijo tudi pobude za proučitev in izboljšanje zakonodaje na področju regulacije divjih odlagališč in recikliranja odpadkov. Poleg ostalega želijo z umetniškimi instalacijami in ekološkimi aktivnostmi opozoriti na okoljske probleme in vzpodbuditi razprave o okolju na ravni cele države. Organizatorji računajo, da se bo projekt nadaljeval skozi “Zakladnico idej”- zbirko predlogov, v kateri se že nabirajo ideje posameznikov, kako prispevati k bolj čistemu okolju.

Takšen projekt pa je kljub prostovoljnemu delu velik finančni zalogaj. Organizatorji na podlagi estonskega projekta ocenjujejo, da bodo stroški znašali okoli 700.000 evrov. Projekt je že dobil nekaj ključnih podpornikov in partnerjev, želja pa je, da bi jih bilo še več.

Na projektu trenutno aktivno sodeluje več kot 200 prostovoljcev, katerim se vsak dan pridružujejo novi, medtem ko je na socialnem omrežju Facebook število podpornikov preseglo število 25.000. Na ravni občin trenutno deluje 110 organizatorjev prostovoljcev, več kot 30 občin je že uradno potrdilo podporo, vedno več je tudi šol in vrtcev, ki se bodo z otroki pridružile čiščenju na dan akcije.

Prostovoljci

Na Koroškem pa je odziv za enkrat še zelo nizek – prostovoljca organizatorja so uspeli pridobiti v občini Mislinji, medtem ko ga v preostalih enajstih koroških občinah še ni. Prostovoljec organizator ima nalogo, da stopi v kontakt z občino, komunalnim podjetjem, društvi in zvezami, ki že sicer organizirajo čistilne akcije, šolami, vrtci in drugimi ter z njimi vzpostavi tvoren dialog, ki vodi v podpis dogovora o sodelovanju.

Na tem mestu tako pozivamo vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri projektu “Očistimo Slovenijo v enem dnevu!”, da se organizatorju javite in sporočite svojo pripravljenost. Organizator vas bo nato vpisal v bazo ter glede na vaš kraj delovanja in interes skupaj z vami določil, kako vas lahko vključi v projekt.

Prijave sprejemajo na spodaj navedenih elektronskih naslovih:
-    popisovanje odlagališč: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
-    občinska organizacija: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
-    ostalo: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! se bo uradno zaključil s koncerti v večjih slovenskih mestnih središčih. K sodelovanju v projektu so vabljeni vsi prebivalci Slovenije.

Dodatne informacije o samem projektu lahko najdete na spletnem naslovu www.ocistimo.si.


 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti